Produkty light- dlaczego ich nie jem

Niektórzy znajomi chwalą mi się, że przeszli na zdrową dietę, a później oznajmiają, że polega ona między innymi na spożywaniu produktów light. Niestety, jest to jedna z największych pułapek dietetycznych. W tym artykule postaram się wyjaśnić, dlaczego nie jadam produktów light.

Producenci reklamują żywność light jako dietetyczną i zdrową, a jednocześnie smaczną. Niestety, mijają się z prawdą. Produkty light często nie różnią się w smaku od normalnej żywności. Mają także taką samą konsystencję. Jak nietrudno się domyślić, nie udałoby się tego osiągnąć bez odpowiednich dodatków. Majonez typu light zawiera mniej tłuszczu niż zwykły, ale dodano do niego cukier. W coli typu light cukier często zastępuje aspartam, czyli słodzik, którego bezpieczeństwo nadal wzbudza poważne wątpliwości. Warto zwrócić uwagę także na jogurty light. Wyeliminowanie z nich tłuszczu nie jest korzystne, biorąc pod uwagę fakt, że jogurt to cenne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a przede wszystkim witaminy D. Taki posiłek staje się zatem mniej wartościowy. Jest jeszcze inny problem. Jeżeli sięgamy po produkty light, to często pozwalamy sobie zjeść więcej. Zapominamy, że majonez light nadal jest produktem tuczącym.

yogurt-670343_640

Dlaczego produkty light cieszą się tak dużą popularnością? Ponieważ producenci skutecznie ukrywają przed konsumentami ich skład. Nie jest to trudne, biorąc pod uwagę fakt, że większość z nas nie czyta etykiet produktów spożywczych, za to łatwo nabieramy się na hasła „dietetyczny”, „lekki” „beztłuszczowy”.